Social

DNA redeschide un dosar în care apare si numele lui Raed Arafat. Acuzații de abuz în serviciu.

Distribuie:
Sursa photo: facebook.

Tribunalul București va lua în discuție pe 8 noiembrie solicitarea Ministerului Public de confirmare a redeschiderii urmăririi penale într-un dosar în care apare ca intimat și numele lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, potrivit newsonline.ro

Solicitarea de redeschidere a dosarului penal a fost înregistrată la Tribunalul București chiar luni 1 noiembrie de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Din punct de vedere tehnic, procedura de ”confirmare redeschidere urmărire penală” se derulează atunci când procurorul de caz clasează un dosar penal iar procurorul ierarhic superior – care poate fi un procuror șef secție sau unul din procurorii șefi ai instituției, infirmă soluția de clasare și dispune continuarea anchetei. Procedural, ordonanța procurorului ierarhic este definitivă de abia după ce este confirmată de un judecător de la instanța competentă.

Citește și: Liviu Dragnea face acuzații grave: ,,Guvern eșuat și criminal. Ați lăsat să moară, cu zile, zeci de mii de români în izoletele voastre…

În mai 2021 hotnews.ro anunța că reprezentanții Curții de Conturi au sesizat Direcția Națională Anticorupție pentru două posibile fapte de abuz în serviciu și la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), structură aflată în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat. Prejudiciile în acest caz sunt estimate la 10.931.460 lei, respectiv 4.272.180 lei.

Sesizările au la bază un raport publicat de instituție în vara anului trecut care a vizat ”Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență”, raport în urma căruia Curtea de Conturi a descoperit în cazul IGSU următoarele situații:

întârzieri în livrarea cantităților asumate de furnizori (măști, combinezoane), prin invocarea clauzei de forță majoră;

• produse care nu au fost livrate până la termenul limită (ventilatoare, izolete);

Citește și: Judecătoarea Adriana Stoicescu: ,,Ați reușit să faceți varză totul. Nu ne mai reformați!”

• pentru unele din produsele menționate în anexa la OUG nr. 11/2020 (măști, combinezoane, ventilatoare, monitoare, izolete, dezinfectanți) nu s-a constituit în termenul stabilit stocurile de urgență medicală, deși termenul de livrare a fost considerat un criteriu de evaluare definitoriu;

• nu s-au calculat și nu s-au reținut penalități de întârziere conform prevederilor acordurilor-cadru pentru nelivrarea la termen a produselor.

”Deși contractarea majorității produselor menționate în anexa la OUG nr. 11/2020 s-a realizat la începutul stării de urgență, când prețurile produselor se situau la un nivel ridicat, determinat de oferta redusă pe piață și de cererea masivă a tuturor țărilor afectate de pandemie, livrarea efectivă s-a realizat, în unele cazuri, spre finalul stării de urgență, când condițiile de piață s-au relaxat, iar prețul scăzuse semnificativ”, spun reprezentanții Curții de Conturi în raportul de control amintit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *