Social

Petre Daea: România va exporta numai ceea ce rămâne după asigurarea aprovizionării pieței interne, intai Romania!

Distribuie:
Sursa photo: facebook.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a avertizat că, în acest an, exporturile de porumb și floarea soarelui se vor reduce, pe fondul producțiilor mai mici din cauza secetei. Trebuie acoperită mai întâi piața internă și abia apoi vom putea să ne gândim la exporturi, a lăsat să se înțeleagă ministrul, informeaza puterea.ro

Citeste si: Deputatul PSD, Radu Cristescu, atac la Ursula von der Leyen: ,,Să restricționeze la mă-sa și la ta-su, gazul și curentul!”

România va exporta numai ceea ce rămâne după asigurarea aprovizionării pieței interne, a spus Daea, care nu a dorit să dea detalii cu privire la măsurile potențiale pe care Guvernul ar putea să le adopte, arată Agerpres.

România se confruntă cu probleme serioase, mai ales că nu dispune de un sistem de irigații care să acopere suprafețe mari, pe măsură ce schimbările climatice fac fenomenele meteo extreme mai frecvente. Cum prognozele arată o vreme secetoasă în zilele următoare, unii fermieri au decis să recolteze porumbul mai devreme decât de obicei pentru a salva ceea ce pot din culturi şi a le folosi ca nutreţ sau pentru producţia de biocombustibili, a atras atenția Daea.

Citeste si: Decizie istorica la Budapesta: Parlamentul ungar cere desființarea Comisiei Europene și transformarea ei într-o instituţie neutră politic şi ideologic

„Situaţia din acest an este foarte complicată. Am intervenit atât cât am putut pentru a creşte nivelul irigaţiilor, dar în multe zone nu a fost posibil, aşa că o mare parte din cultură este afectată”, a precizat ministrul Agriculturii.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în ultimul sezon agricol, România a livrat 4,3 milioane de tone de porumb, fiind de departe cel mai mare exportator de porumb din UE, şi de asemenea a fost al doilea mare exportator de seminţe de floarea soarelui. România este şi un mare furnizor de grâu şi orz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *