Presa din Ungaria: România este acoperită de gunoaiele din afară, iar tentaculele mafiei ajung până la politicieni.

Distribuie:
Sursa photo: Canva

Autoritățile române nu îndrăznesc să estimeze câte sute de tone de gunoi ajung zilnic cu camioane, șlepuri, nave, care sunt apoi aruncate undeva. Corupția gunoiului a cuprins politica, instituțiile, iar în privința unor măsuri contrare reale nu există nici măcar tentative, trasmite publicatia maghiară 24.

Citește și: Ungaria și Austria nu acceptă refugiați afgani. Sebastian Kurz: Nu în mandatul meu!

„În seara de Revelion mă aflam pe stradă în sectorul 6 din București, când am zărit un grup care a descărcat pur și simplu o cantitate de gunoi dintr-un camion exact în locul în care noi urma să plantăm o pădure pentru a separa sectorul de groapa de gunoi existentă. M-am dus acolo, i-am avertizat și, spre norocul meu, am activat camera telefonului meu, altfel mă omorau. Așa am scăpat cu răni mai mci” – este citat de sursă Octavian Berceanu, director general al Gărzii de Mediu (GM) a declarat Octavian Berceanu, CEO al Agenției Române pentru Protecția Mediului (Garda de Mediu – GM) , în urma incidentului . El a spus că cazul său este departe de a fi izolat, cu atrocități regulate împotriva angajaților autorității, ca să nu mai vorbim de pădurari care sunt temuți de mafia copacilor,.

Citește și: Președintele Cehiei: NATO a eșuat. Investiţiile în NATO sunt un fel de risipire a banilor.

Barna Tánczos, ministrul mediului, nu s-a putut ascunde din fața scandalului . El a recunoscut că importurile ilegale de gunoi se află în spatele criminalității organizate și că „statul ar trebui să inspecteze toate transporturile primite la frontieră”. O altă problemă este că Interpol, în raportul respectiv, reproșează României faptul că încă nu există scanere care să verifice gunoiul la posturile de frontieră. Dar este, de asemenea, o declarație ciudată a ministrului că „companiile de reciclare importă din străinătate, deoarece sistemul intern de colectare și distribuție nu funcționează”.

Mafia gunoiului vine în loc de reciclare

În ciuda faptului că România a primit deja sute de milioane de subvenții UE pentru gestionarea și reciclarea deșeurilor, sistemul este încă inoperabil. În țările occidentale dezvoltate, 10 la sută din gunoi sunt de obicei depozitate și 90 la sută sunt reciclate. În România, este adevărat opusul, lucru recunoscut și de autoritatea de mediu. Și pentru că „lanțul de reciclare lipsește de la consumator la industria prelucrătoare, apare mafia gunoiului”, spune Berceanu, directorul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *