Social

De ce a demisionat regizorul Andrei Șerban de la Columbia University: “Nu pot sa cred ca el poate juca Julieta”

Distribuie:

Sursa photo: facebook.

Regizorul Andrei Serban si-a dat demisia din functia de profesor de la Columbia University. Motivul pentru care a renuntat la aceasta titulatura l-a expus pe larg in emisiunea Eugeniei Voda, “Profesionistii”, la TVR 1.

“Puteam sa fiu profesor la Columbia pana as fi avut o suta de ani. Nu ma dadea nimeni afara, pentru ca aveam un statut de profesor emerit,  un statut in care pe viata esti considerat un profesor de exceptie, pentru ca ai avut rezultate extraordinare in invatamant si in cariera, astfel ca poti fi titular pe viata”, a inceput sa explice Andrei Serban.

“Am fost chemati noi, profesorii de la Scoala de Actorie, in care eu eram seful Scolii de Actorie, si ni s-a spus ca trebuie sa facem o comisie in care sa angajam un profesor nou, pentru ca cineva se pensionase, si ramanea un loc liber.

Eram cinci – sase profesori. Ne-a spus decaneasa Scolii de Arta ca suntem prea multi profesori albi, prea multi profesori barbati heterosexuali si este de dorit sa luam un nou cadru didactic, de preferinta o femeie de culoare, care, daca este gay, este foarte bine, iar, daca este un barbat, de preferinta sa fie portorican sau de culoare.

“Sigur nu poate fi cineva cum esti tu, Andrei”, mi s-a spus, “care esti un barbat care a fost casatorit, care esti heterosexual si care ai copii”.

“A doua intamplare a fost in momentul in care aveam admitere pentru studenti, unde veneau tineri din toata lumea, nu doar din California si nu doar din America erau cam zece pe loc.

Intr-o auditie vine un transsexual, un baiat care a decis sa devina fata. Il intreb ce-a pregatit si-mi raspunde ca a pregatit monologul Julietei. Julieta este o fata de 14 ani, puritatea intruchipata, era imposibil pentru mine sa cred ca acest baiat care a devenit fata acum trei ani poate fi Julieta.

Putea sa incerce alte roluri. Si l-am intrebat: “Altceva nu ai decat Julieta?” si-a zis “Nu. Va deranjeaza?” Imediat a simtit ca am indoieli. I-am raspuns: “Nu ma deranjeaza, dar nu stiu cum as putea crede ca tu esti Julieta”.

A spus monologul si, dupa ce a iesit, restul comisiei care era langa mine a inceput sa ma blameze ca de ce nu pot eu sa cred ca el poate fi Julieta.

“Pentru ca nu pot sa cred”, le-am raspuns eu, “nu pot sa cred ca el poate juca Julieta si nu pot sa cred ca, daca el vine student la Columbia, eu voi putea sa lucrez cu acest baiat care a devenit fata de trei ani de zile si sa-l invat sa fie Julieta. Nu pot, as fi necinstit fata de mine insumi, daca fac asta. Mi-am oferit demisia si-am plecat”, a declarat regizorul Andrei Serban.

One thought on “De ce a demisionat regizorul Andrei Șerban de la Columbia University: “Nu pot sa cred ca el poate juca Julieta”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *