Politică

Preşedintele Consiliului Discriminării din România: Certificatul verde e nelegal prin hotărâre de Guvern.

Distribuie:
Sursa photo: facebook.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba informează că introducerea certificatului verde, în zona de HoReCa sau pentru instituţii publice, printr-o Hotărâre de Guvern, este nelegală.

Articolul 53, alineatul 1 din Constituţie arată foarte clar că drepturile fundamentale şi libertăţile omului pot fi limitate şi enumeră condiţiile în care pot fi limitate.

Citește și: Medicul Vasile Astărăstoae: Niciun vaccin sau antibiotic nu ne va salva. Suntem, în general, subechipați din punct de vedere psihologic…

Prima condiţie de formă este ca aceste limitări trebuie să aibă loc numai prin lege. Ori ceea ce se întâmplă în România astăzi, introducerea certificatului verde, de exemplu, în zona de HoReCa sau accesul în instituţii publice printr-un act administrativ, adică Hotărâre de Guvern, este nelegală.

Acest aspect poate fi constatat doar de Curtea de Apel, pentru că hotărârile Guvernului pot fi atacate doar în contencios administrativ, deci nu este competenţa Curţii Constituţionale.

Citește și: ,,Iohannis, nici nu știi, cât de mic începi să fii” Românii nu mai au încredere în președintele țării!

Marea problemă este că în acest moment România nu are o procedură rapidă de soluţionare a acestor plângeri”, a declarat Asztalos Csaba la Digi 24. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *