Politică

Jurnalist Polonez: Iohannis este un etnic german care vorbește mai bine germană decât română

Distribuie:
Sursa photo: facebook.

Într-un articol redactat recent, intitulat „România, aliată sau rivală? Politica președintelui german ridică îndoieli”, jurnalistul Antoni Rybczyński, spune că nu este clar dacă România, a doua țară ca mărime din Europa Centrală și de Est și de pe flancul estic al NATO, condusă de un președinte cu rădăcini germane, este un aliat sau un rival pentru polonezi, informează Rmx.news.

Sunt doi pretendenți la mantaua de lider al flancului estic al NATO: Polonia și România. Până la izbucnirea războiului cu Ucraina a existat o cooperare armonioasă, dar războiul a accentuat importanța Varșoviei, iar Bucureștiul pare să aibă o problemă în acest sens.

Franța și Germania au profitat deja de situație. Până de curând, nu putea exista nicio îndoială că Polonia a jucat rolul principal în Inițiativa Trei Mări , dar acest lucru nu i-a mulțumit niciodată pe unii din afara regiunii.

La Riga, la finalul summit-ului celor trei mări, a fost luată decizia de a bloca următorul summit care va avea loc în 2023 în Lituania. În schimb, summitul va avea loc în România, stat care nu s-a angajat în mod deosebit în inițiativele diplomatice și de ajutor legate de războiul din Ucraina. Această evoluție a avut loc și în ciuda faptului că România a organizat un summit al celor trei mări în 2018, iar Lituania nu a găzduit încă unul. 

Este posibil ca România să facă presiuni pentru ca Germania să aibă statutul de membru cu drepturi depline al proiectului Trei Mări. Până acum, la fel ca SUA și UE, Germania a fost un „partener strategic” al inițiativei. Iohannis însuși este un german etnic care vorbește acea limbă mai bine decât vorbește el românește. 

Berlinul este foarte dornic să facă din România cel mai important partener al „vechiului vest” în partea noastră de Europa. De când Polonia a refuzat mandatul Comisiei Europene pentru negocierea noului acord de parteneriat cu Rusia în 2006, Germania a făcut presiuni pentru o mai mare implicare în regiunea Mării Negre, cu România în calitate de coordonator. 

Până la război, România avea de gând să fie principalul partener al SUA în această parte a lumii. Acum, din cauza războiului din Ucraina, își dă seama că nu are nicio șansă să realizeze asta. Prin urmare, pivotul către Germania și Franța, așa cum este martorul călătoriei la Kiev.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *