Politică

Adrian Năstase, atac: ,,La noi, de fapt, nu este nici o criză a energiei. Suntem furați.”

Distribuie:
Sursa photo: facebook.

Fostul premier al României și șef al PSD, Adrian Năstase, susține că în România nu există nicio criză a energiei. Adrian Năstase, atacă dur: ,,La noi, de fapt, nu este nici o criză a energiei. Suntem furați.”

,,La noi, de fapt, nu este nici o criza a energiei. Cei cu care am mai vorbit in ultima vreme, imi spun că pur si simplu suntem furati.

Au mimat aceasta „LIBERALIZARE” a pietei si apoi ‘INTERCONECTAREA ” cu pietele Europene. Ce nu se spune insa este faptul ca in afara de posibilitatea de a vedea preturile de pe alte piete, nu ai posibilitatea sa cumperi de pe alte piete. Iti trebuie contracte de transport cu tarile pe care le tranzitezi, contracte de Crossborder cu Transelectrica, rezervare de capacitate – ori toate aste nu se fac batand din palme, costa niste bani , iar colac peste pupaza, Statul Roman, prin Transelectrica a micsorat capacitatea de transborder cu 50%.

Citește și: Gigi Becali oferă GRATUIT statului român Arbidol și Ivermectină. ,,Pentru toți românii”

Ce sa faci ? Atunci de unde sa iei curent? Pe piata de contracte forward nu se scot mai mult de 15-20 MWH/zi, in conditiile in care Romania consuma circa 180.000 MWH/ZI, iar in piata SPOT se vand minium 90.000-120.000 MWH/zi. De unde de altundeva sa iei energie?

Cea mai mare problema pare a fi că nu se vede Padurea de praful care ni s-a aruncat in ochi cu „contextul european”. Ce treaba are Romania cu „contextul european” cand are cel mai bun mix de energie ? Statul Roman, care este actionarul majoritar la peste 70% din capacitatea de productie a energiei electrice, ce face ? Lasa reprezentantii sai – coafeze, sportivi, etc – in consiliile de administratie si le spune sa nu faca nimic.

Cel mai usor pentru stoparea acestei crize ar fi interventia Consiliului de administratie al fiecarei intreprinderi si limitarea pretului la 200% profit.

Citește și: PS Ambrizie, atac dur la Câțu și Iohannis: Au sărăcit țara iubiți credincioși și noi trebuie să tăcem și să nu zicem nimic?

Ganditi-va ca la Hidro avem pret de cost de 80 lei/MWH si la Nuclear 100 lei/MWH. Le-ar ajunge 400-500 lei/MWH ? Evident că da. Ceea ce se propune, cu plafonarea preturilor, nu se poate face numai pentru populatie pentru că, automat, cei care au cumparat energie mai scumpa, vor renunta la toti consumatorii casnici, care vor trece in FUI. Dar intreprinderile ce vor face? Se vor inchide, pentru ca nu vor mai fi competitive pe piata. Asta va duce la somaj, cheltuieli, lipsa de venituri la buget , etc.

Prin „plafonarea preturilor” vor fi loviti doar Furnizorii pentru că numai ei vor fi obligati sa aplice preturile plafonate, nu si Producatorii. Si atunci ce s-a rezolvat daca eu trebuie sa va facturez cu pretul plafonat dar nu am de unde sa cumpar cu acel pret ? Aici este o problema foarte serioasă.

Aseara tarziu s-a anuntat pe retelele de socializare ca Electrica va cumpara mai multe parcuri fotovoltaice – 35 MWH putere instalata. Dar cum sa cumperi 35 MWHp cu 35 milioane euro cand costul unui mWHp, instalat nou, este acum de maximum 600.000 Euro? Se pare că firmele respective sunt germane.”, scrie Adrian Nastase pe blogul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *