Politică

UDMR a inițiat în Parlament un proiect de autonomie a așa-numitului Ținut Secuiesc.

Distribuie:
Sursa photo: UDMR/facebook, edit Canva.

UDMR a inițiat în Parlament un proiect de autonomie a așa-numitului Ținut Secuiesc. Autonomia Tinutului Secuiesc, supusa la vot in Parlamentul Romaniei. Cine sunt deputatii UDMR care au initiat proiectul.

Uniunea Maghiara din Transilvania (EMSZ) va prezenta in cadrul Parlamentului de la Bucuresti un proiect de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc, arata un comunicat de presa de pe site-ul formatiunii.

Citește și: Greii PNL, la cuțite. Rareș Bogdan: Orban a ales să mintă. S-ar putea ca nervii mei să plesnească

,,József Kulcsár-Terza va prezenta încă o dată proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc legislativului de la București, iar în calitate de co-inițiator – cu semnătura sa – va fi susținut de colegul său de deputat, Zoltán Zakariás. Parlamentarii Asociației Maghiare din Transilvania au vorbit despre acest lucru în cadrul reuniunii Grupului de lucru regional pentru autoguvernare al Forumului reprezentanților maghiari din bazinul Carpaților în Parlamentul maghiar de la Budapesta.”

Citește și: Florin Roman: Există persoane care fac mulți copii și alocațiile devin principala sursă de venit

,,Agenda reuniunii din 10 iunie, prezidată de Pál Zsigmond Barna și Zsolt Molnár, a inclus aspectele de protecție a minorităților din președinția maghiară a Consiliului Europei, problemele autoguvernării pe continentele maghiare ale bazinului carpatic și Inițiative de cetățenie europeană.”

Prim-ministrul Katalin Szili a făcut o prezentare introductivă cuprinzătoare asupra tendințelor care influențează posibilitățile de autoguvernare și autonomie ale continentelor maghiare din bazinul Carpaților, inclusiv noul cadru pentru negocieri care coordonează aspirațiile continentelor.

Citește și: Micii și muștarul nu dau rezultate. Tot mai puțini români se vaccinează cu prima doză.

Grupul de lucru și-a exprimat solidaritatea față de maghiarii din Transcarpatia, a căror situație este amenințată și poate fi agravată și mai mult prin adoptarea Legii minorităților naționale și a minorităților indigene.

Membrii grupului de lucru au fost de acord că, în timpul seriei de consultări privind viitorul Europei, ar trebui utilizat un sprijin suplimentar pentru inițiativele cetățenilor pentru a atrage atenția asupra așteptărilor minorităților naționale. În același timp, se consideră o sarcină importantă a maghiarilor să-și arate prezența efectivă în recensământ prin aplicarea principiului „toți maghiarii contează”, se arată în comunicatul UDMR 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *