Politică

Terheș: Ursula, investigată pentru legăruri cu firma Pfizer și contractul de 1,8 miliarde de doze de vaccin.

Distribuie:
Sursa photo: facebook.

Presedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen investigata pentru legaturi cu firma Pfizer si contractul de 1.8 miliarde de doze de vaccin, a scris europarlamentarul Cristian Terheș (PNȚCD), pe pagina de Facebook.

Ombudsman-ul european (echivalentul Avocatului Poporului din Romania) a pornit o investigatie impotriva presedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen pentru faptul ca a refuzat sa faca publice discutiile private pe care le-a avut cu CEO-ul firmei Pfizer si care priveau achizitionarea a 1.8 miliarde de doze de vaccin, arata institutia europeana intr-un comunicat remis public.

Citește și: Emanuel Ungureanu către Iohannis: ,,Mă tem că veți pleca mai devreme de 2024…”

„Reclamantul, invocand dreptul de acces la informatii de interes public, a solicitat Comisiei Europene accesul la mesaje text si alte documente referitoare la discutiile dintre presedinta Comisiei si CEO-ul unei companii farmaceutice cu privire la achizitionarea unui vaccin COVID-19.

Comisia a declarat ca nu poate oferi acces la niciun mesaj text, deoarece nu s-a pastrat nici o dovada a unor astfel de mesaje.

In opinia reclamantului Comisia are obligatia de a inregistra mesaje instantanee legate de politici importante sau aspecte politice, cum ar fi achizitionarea de vaccinuri COVID-19.

Citește și: Dan Puric: „S-a strigat „vrem o ţară ca afară!”. Uitaţi-vă ce este afară! Nu vă fie frică să fiţi români!

Ombudsman-ul a deschis o ancheta si a cerut sa se intalneasca cu reprezentantii Comisiei pentru a discuta despre procedurile si practica aplicabila”, arata in comunicat institutia Ombudsman-ului european.

Scandalul a pornit dupa ce NY Times, pe data de 28 aprilie 2021, sub titlul „How Europe Sealed a Pfizer Vaccine Deal With Texts and Calls” (Cum a finalizat Europa o intelegere pentru vaccinul Pfizer prin SMS si apeluri telefonice), a publicat un articol in care descrie, citand surse interne, ca Ursula von der Leyen ar fi purtat discutii directe si personale cu Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, pentru incheierea unui nou contract cu Pfizer.

„Si, cum au vorbit, doua lucruri au devenit clare: Pfizer ar putea avea mai multe doze pe care le-ar putea oferi [Uniunii] – mult mai multe. Iar Uniunea Europeana ar fi incantata sa le aiba”, se arata in articol.

„Diplomatia personala” dintre cei doi a jucat un rol fundamental in finalizarea intelegerii in urma careia UE s-a angajat sa cumpere 1.8 miliarde de doze de vaccin Pfizer, arata acelasi articol din NY Times. 

Sursa:

One thought on “Terheș: Ursula, investigată pentru legăruri cu firma Pfizer și contractul de 1,8 miliarde de doze de vaccin.

  • Mariana

    Felicitări domnule Terhes sunteți omul dreptății sanatate

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *